loader
Foto

„Omul demis prin fax”, invitatul Eugeniei Vodă la TVR 1

Profesorul doctor inginer Ştefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic Român, a venit la Profesioniştii sâmbătă, 18 ianuarie, de la 23.00 (TVR 1 şi TVR+ ).

 

Ediția emisiunii de sâmbătă, 18 ianuarie, este disponibilă online pe TVR+

Fostul director general al Institutului Geologic al României (IGR), profesorul doctor inginer Ştefan Marincea, este invitatul din 18 ianuarie al Eugeniei Vodă la Profesioniştii. Inginerul care a avut curajul de a afirma că proiectul Roşia Montană „nu este în avantajul statului român", presupunând costuri uriaşe după exploatare, vorbeşte despre demiterea lui de la conducerea Institutului, dar şi despre ce preţ ar putea fi pus pe tăcerea lui, sâmbătă, de la 23.00, la TVR 1 şi online, pe tvrplus.ro.

Ştefan Marincea a fost demis de la conducerea IGR, după ce a făcut o serie de declaraţii dure împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. A lucrat la IGR timp 26 de ani, dintre care şapte ani a fost director interimar. A mai fost demis o dată, în 2011, în urma unui raport făcut de Ministerul Educaţiei, fiind acuzat de nepotism şi combinaţii dubioase. A fost repus însă în funcţie, iar în prezent a rămas cercetător ştiinţific.

În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie 2013, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este „de nota 5" şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.

„Susţin cu argumente ştiinţifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize. (...) S-a vorbit de absenţa faliilor, un predecesor al meu a semnat că nu există falie. În trei hărţi ale companiei, sunt burduşite de falii. Am freatic şi falii, nu pot să pun deşeuri periculoase", a declarat Marincea atunci la comisie. Totodată, el a spus că proiectul „nu este în avantajul statului român", presupunând costuri uriaşe după exploatare. Ştefan Marincea a fost ulterior demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României. Mai multe despre inginerul Ştefan Marincea, munca lui şi legătura cu Roşia Montană aflaţi la Profesioniştii de sâmbătă, ora 23.00, la TVR 1 şi tvrplus.ro.

Ediţia Profesioniştii din 18 ianuarie este cea de-a treia premieră din 2014 a emisiunii realizate de Eugenia Vodă la TVR 1. Realizatoarea TVR a început seria Profesioniştilor în acest an cu o ediţie specială, dedicată actriţei Stela Popescu, la cea de-a doua ediţie, inivitatul ei fiind profesorulul universitar doctor Teofil Lung. Întreaga colecţie de emisiuni Profesioniştii poate fi urmărită şi online, pe portalul video al TVR, www.tvrplus.ro.

Despre Profesioniştii: Unul dintre cele mai longevive programe ale Televiziunii Române, emisiunea Profesioniştii este difuzată de TVR 1 din anul 2000 şi a oferit publicului înregistrări unicat cu Puiu Călinescu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea, Leopoldina Bălănuţă, Octavian Paler. Emisiunea Profesioniştii a fost distinsă cu numeroase premii, printre care „Premiul Clubului Român de Presă" pentru cel mai bun talk-show, „Premiul criticii" pentru cea mai bună emisiune de televiziune, dar şi premiul APTR pentru talk-show. Realizatoarea Eugenia Vodă completează arhiva de aur a Televiziunii Române cu fiecare ediţie a emisiunii Profesioniştii, aceasta rămânând constantă în privinţa calităţii invitaţilor şi a calităţii produsului de televiziune.

0:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1