loader
Foto

Galerie foto

Ora Regelui prezintă: Palatul Dacia şi Şcoala de la Marea Neagră a Reginei Maria

Cele mai importante evenimente ale Casei Regale a României din săptămâna 16-21 mai, dar şi alte informaţii despre monarhie şi regii României, le-ați putut urmări l a Ora Regelui de sâmbătă.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sesiunea solemnă prin care a fost celebrată fondarea Casei Regale a României, seara Palatului Elisabeta dedicată Fundaţiei Principesa Margareta a României, Şcoala de la Marea Neagră a Reginei Maria, redeschiderea Palatului Dacia şi includerea sa pe harta culturală a României sunt câteva dintre subiectele pe care Ruxandra Ţuchel şi Ileana Ploscaru-Panait ni le propun la ediţia Ora Regelui din 21 mai. Ora Regelui poate fi urmărită, ca în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+.

În Aula Academiei Române a avut loc o sesiune solemnă prin care s-a celebrat unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naţionale: fondarea Casei Regale a României. Vedem imagini de la eveniment, la Ora Regelui de sâmbătă, 21 mai.

(w882)

În prezenţa ASR Principesa Moştenitoare Margareta, în Sala Regilor s-a desfăşurat „Seara Palatului Elisabeta dedicată Fundaţiei Principesa Margareta a României". Au fost invitate personalităţi de prim rang, din mediul economic şi cultural, parteneri statornici ai Fundaţiei din ultimii ani, care au contribuit la punerea în practică a celor mai active iniţiative de responsabilizare socială.

(w882)

„Colonia de la Balcic” se trezea la viaţă odată cu venirea pe Coasta de Argint a artiştilor care nu se aflau aici doar în vilegiatură. Regina Maria întrunea, pe domeniul de la Balcic, intelectuali, scriitori, pictori, împreună cu câţiva curteni, care au format ceea ce avea să se numească mai târziu Şcoala de la Marea Neagră. Aflăm mai multe din reportajul Orei Regelui de sâmbătă.

(w882)

La Palatul Dacia – România, ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea în zona 0 a Bucureştiului, s-a deschis o amplă expoziţie de artă dedicată Centenarului Avangardei Româneşti, o mişcare culturală care a făcut istorie în perioada interbelică. După o vreme în care nu a fost accesibilă publicului, această clădire monument îşi regăseşte locul pe harta culturală a capitalei, redeschizându-şi porţile cu un eveniment cultural internaţional - Art Safari.

(w882)

În Palatul Regal de pe Calea Victoriei îşi are astăzi sediul Muzeul Naţional de Artă al României. Pe lângă sălile „comune”, există şi un spaţiu copleşitor, care reprezintă axa întregului edificiu – Sala Tronului. Această sală legendară, interzisă publicului larg imediat dupa 1947, a intrat în circuitul de vizitare abia din 2013.

credit foto: balcic.net, Casa MS Regelui, Daniel Angelescu

 

Echipa Ora Regelui:

Prezintă: Bogdan Şerban-Iancu

Producător - Lidia Voicu

Realizatori – Ruxandra Ţuchel şi Ileana Ploscaru-Panait

 

Emisiunea Ora Regelui poate fi urmărită:

la TVR 1 - sâmbătă, 21 mai 2016, ora 15.00

la TVR HD - sâmbătă, 21 mai 2016, ora 15.00 (23 mai, ora 19.00)

la TVR Internaţional - sâmbătă, 21 mai  2016, ora 17.00

la TVR Moldova - sâmbătă, 21 mai 2016, ora 15.00

Din 12 martie 2016, îndrăgita emisiune Ora Regelui a revenit la TVR 1 cu un nou sezon, în care telespectatorii pot afla informaţii despre monarhie şi regii României şi pot însoţi Familia Regală în cele mai importante momente ale existenţei sale.

 

***Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)

3:35 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1