loader
Foto

Ora Regelui revine la TVR cu un nou sezon

Prima ediţie a noului sezon a fost difuzată sâmbătă, 12 martie, la 14.30, cu o jumătate de oră mai devreme decât de obicei şi este dedicată Majestăţii sale, Regelui Mihai.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Prima ediţie din noul sezon al Orei Regelui va fi dedicată Majestăţii Sale Regelui Mihai, în care vom putea vedea fragmente în premieră din interviuri acordate de Regele Mihai jurnalistei TVR Camelia Csiki. Majestatea Sa vorbeşte despre momentul 23 August 1944, monarhie şi despre poporul român.  Într-un pasaj emoţionant,  Regele Mihai mărturiseşte cum a regăsit ţara după aproape 50 de ani de exil, după “deceniile de sacrificare a istoriei noastre”, aşa cum declară.

Şi încheie discursul din 1997 : “Vă aduc legămîntul meu şi al întregii mele Familii de a nu vă părăsi niciodată, de a continua să ne punem viaţa în slujba Ţării. Prezenţa noastră astăzi între voi este un triumf al tuturor românilor. Al tuturor celor care au şters o pată neagră din istorie. În memoria celor care au fost ucişi de comunism, spunem ca România a renăscut, exilul tuturor românilor a luat sfîrşit.”

Tot în ediţia din 14 martie, vom revedea cele mai importante momente din discursurile Regelui Mihai, începând cu 1992 până în 2009, declaraţii la revenirea în ţară, în 1992 şi 1997, dar şi discursul din 2006, rostit la Palatul Cotroceni, cu prilejul condamnării comunismului din 18 decembrie acelaşi an. Majestatea Sa încheie impresionantul discurs din 2006, pentru condamnarea comunismului: “Viaţa mea a fost o lungă şi loială aşteptare. Aşteptarea ca Europa să-şi vină în fire. Aşteptarea ca România să se reîntoarcă la ea însăşi. Răbdarea poate fi uneori o armă împotriva destinului istoric. Aşteptarea, iubirea, credinţa şi simţul datoriei. Familia mea şi cu mine a muncit mult, mai ales în ultimii 17 ani, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă şi demnă. Nu vom înceta să facem acest lucru pînă la sfîrşitul zilelor noastre, convinşi fiind că Instituţia Casei Regale este parte a identităţii noastre statale şi naţionale. Comunismul s-a născut în România odata cu mine, în 1921. Faptul că dumneavoastră îl condamnaţi astăzi mă face să cred că i-am supravieţuit. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Ora Regelui vine cu câteva fragmente de la vizita Majestăţii sale la Televiziunea Română la sosirea sa definitivă în ţară, dar şi cu un reportaj din Săvârşin, unde localnicii povestesc cum îl păstrează în suflet pe regele lor.  De asemenea, emisiunea a pregătit câteva imagini speciale de la slujba săvârşită la Sfânta Liturghie în biserica parohiei româneşti din Oslo. Preoţii şi credincioşii din parohiile aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, care are jurisdicţie în Suedia, Norvegia şi Danemarca, s-au rugat pentru sănptatea Regelui Mihai.

Pe 1 martie 2016, Regele Mihai a transmis următorul mesaj:

„În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern.

Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice.

Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei.” Comunicatul a fost prezentat de Excelenţa Sa domnul Andrew Popper, Şeful Onorific al Casei Regale şi membru al Consiliului Regal.

„Consiliul Regal s-a întrunit în a cincea sesiune, marţi 1 şi miercuri 2 martie 2016, la cererea Majestăţii Sale Regelui, la Morges, în Elveţia. Consiliul Regal a luat notă de starea de sănătate a Majestăţii Sale, care a fost supus recent unei operaţii chirurgicale. Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, şi va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere.” Aceasta a fost ştirea care a năucit pe toată lumea, făcîndu-i pe toţi să se întrebe zile la rând cine a mai aflat ceva despre Rege. Majestatea Sa este, aşa cum merită, deasupra politicii, în inimile românilor.

Am aflat câteva zile mai târziu că întreaga Familie Regală s-a strâns în jurul Majestăţii Sale şi nu doar presa, ci foarte mulţi români i-au trimis mesaje.

"Custodele Coroanei mulţumeşte tuturor celor care au avut generozitatea de a trimite mesaje de încurajare Regelui Mihai şi Reginei Ana. Familia Regală este mişcată de profunzimea simţămintelor oamenilor faţă de Rege şi Coroană”, a răspuns Secretariatul Majestăţii Sale Regelui.

Veştile despre Rege au străbătut lumea. Oamenii din comuna aradeană Săvârşin povestesc cum îl păstrează în suflet pe regele lor. Preoţii şi credincioşii din parohiile aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, care are jurisdicţie în Suedia, Norvegia şi Danemarca, s-au rugat pentru sănătatea Regelui Mihai.

Emisiunea Ora Regelui de sâmbată, 12 martie, este dedicată Majestatii Sale.

***

Ora Regelui este difuzată sâmbătă, 12 martie, la: TVR 1 –ora 14:30; TVR HD –ora 19:00; TVR Internaţional- ora 16:35; TVR Moldova – ora 15:00.

Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro, disponibil şi pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

***

Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1