loader
Foto

Galerie foto

Ora Regelui în ajunul Paştelui

În ajunul Paștelui din anul Centenarului Marii Uniri, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu vor sărbători, în mod simbolic, Paştele la Iaşi. Cu o sută de ani în urmă, Regele Ferdinand și Regina Maria se aflau tot la Iaşi, în zilele de Paști ale anului 1918. "Ora Regelui" este difuzată sâmbătă 7 aprilie, de la ora 15.00, la TVR1, TVRi şi TVR+, iar de la ora 14.30 la TVR MOLDOVA.

 

Ora Regelui

În 27 martie, strănepoata Regilor României Mari s-a adresat Camerelor reunite ale Parlamentului României, într-o sesiune solemnă dedicată aniversarii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu țara-mamă.

(w882)

La Muzeul Național de Istorie a României, este deschisă expoziția dedicată momentului istoric 27 martie 1918: documente esențiale, obiecte încărcate de semnificație istorică, dosarele de la CNSAS  întocmite liderilor din Sfatul Țării, care au înfundat pușcăriile în comunism, acuzați de înaltă trădare pentru că au înfăptuit visul românilor – unirea Basarabiei cu Țara.

(w882)

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a fost oaspetele Familiei Regale, la Palatul Elisabeta.

De ziua Sa, Custodele Coroanei Române a decorat, în Sala Tronului a Palatului Regal, mai multe personalităţi şi instituţii. Conform tradiţiei, la fiecare aniversare,  Familia Regală multumește celor care, prin munca lor, promovează România în lume.

Muzeul Antipa, Universitatea de Agronomie, Ateneul din Iași, echipa de rugby a României, Consiliul Național al Elevilor, Liceul Hașdeu şi alte instituţii şi asociații au primit patronaj regal. O recunoaştere a faptului că performanţele lor nu au rămas neobservate. Unele instituţii au avut patronajul Regelui Mihai, care a fost reînnoit, altele abia acum au primit aceasta onoare din partea Majestăţii Sale Margareta.

Familia Regală a vizitat Colegiul Național Sfântul Sava, școala la care a învățat și Regele Mihai. Liceanul care a întâmpinat-o cu flori pe Majestatea Sa Margareta a fost Vlad Dragne, a cărui imagine în genunchi în fața sicriului Regelui Mihai a devenit virală. Elevii de la Sfântul Sava I-au dăruit Majestății Sale uniforma cu emblema liceului, care păstrează însemnele Coroanei Române.

Familia Regală va încerca să ajute statul român să revendice bijuteriile Reginei Maria care au ajuns în urmă cu 100 de ani, la ruşi. Propunerea a venit din partea BNR, iar Custodele Coroanei admite că, mai întîi, trebuie găsit în arhive inventarul podoabelor trimise la Moscova de străbunica Majestatii Sale. Familia Regală a vizitat rezerva de aur a Băncii Naţionale a României.

Invitat în emisune, Adrian Andrei, este compozitor, chitarist și profesor de chitară la Școala Gimnazială de Arte nr.3 din Bucuresti. A obținut premii la cele mai importante concursuri de chitara din țară și a susţinut   recitaluri pe scene și în muzee. Pentru că prin muzică este obișnuit să își exprime sentimentele, a compus o piesă în memoria Regelui Mihai.

ORA REGELUI

TVR 1 – sâmbătă, 7 aprilie 2018, ora 15.00

TVR Internaţional – sâmbătă, 7 aprilie 2018, ora 15.00

TVR Moldova – sâmbătă, 7 aprilie 2018, ora 14.30

Prezintă Camelia Csiki

Ediția a fost găzduită de Muzeul Național de Istorie a României.

***

Familia Regală, de Paști

De-a lungul istoriei, noaptea Învierii Mântuitorului a fost un prilej în plus pentru  Familia Regala de a se afla în mijlocul românilor fie că a fost vorba de Regele Ferdinand I și de Regina Maria, fie de Carol al II-lea, Regele Mihai și Regina-mamă Elena. Regele Carol al II lea și membrii Familiei Regale participau atât la slujba deniei, oficiată în paraclisul Patriarhiei, cât și la Slujba de Înviere, uneori la Biserica „Domnița Bălașa“, alteori la Patriarhie.

(w882)

Regele Mihai evoca slujbele din noaptea Învierii, când militarii îmbrăcau ținuta de gală, iar demnitarii civili veneau îmbrăcați în frac. În perioada exilului, Familia Regală a României a petrecut multe vacanțe în Grecia, la reședința Familiei Regale grecești de la Tatoi, care era tot ortodoxă. Acolo,  regăsea o atmosferă apropiată de cea din România, în special în perioada Crăciunului și a Paștelui. La acea vreme, Regina Sofia a Spaniei era principesă a Greciei și arăta o mare afecțiune pentru principesele României, pe care le ducea la biserică sau le învăța colinde sau cântece.

Pentru noi, cei din România de astăzi, cea mai cunoscută sărbătoare pascală petrecută de Familia Regală în țară a fost cea din anul 1992. Un milion de bucureșteni au ieșit pe străzi ca să-l vadă pe Regele Mihai I și să-i mărturisească iubirea și respectul. Scurta ședere a suveranului a fost un triumf, dar autorităţile postdecembriste au înţeles-o ca pe o învingere şi l-au exilat din nou pe Regele Mihai, caruia nu I s-a mai permis revenirea în România până în 1997.

(w882)

În anul 1997, Regele Mihai și Regina Ana au sărbătorit noaptea de Înviere la Timișoara, pentru a-i cinsti pe eroii care şi-au dat viaţa pentru libertate în 1989. Începând din acel an, Regele Mihai a dorit să împărtășească sărbătoarea cea mai importantă a anului de fiecare dată în altă comunitate. Astfel, Familia Regală a sărbătorit sfânta noapte a Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, la Catedrala Mitropolitană din Iași, la Catedrala Mitropolitană din Craiova, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, la Catedrala Episcopală din Oradea, la Episcopia de Giurgiu și la cea din Deva.

În anumiți ani, Familia Regală a dorit să fie alături de românii care trăiesc în afara granițelor țării. În 2010, Regele Mihai și Familia Regală au fost în mijlocul românilor din Madrid, în noaptea Învierii, în anul 2011, Familia Regală s-a aflat la Londra, iar în anul 2015 la Stockholm, la Episcopia Ortodoxă Română din Nordul Europei.

În anul 2012, Custodele Coroanei și Principele Radu au sărbătorit noaptea de Înviere la Marea Moartă. In anul 2015, Custodele Coroanei și Principele Radu au sărbătorit, pentru prima oară, Paștele la Chișinău. Noaptea Învierii a fost sărbătorită la Catedrala Mitropolitană, dar și la Biserica Sfinții Petru și Pavel.

(w882)

Producător Lidia Voicu

Realizator Camelia Csiki

***

Despre Ora Regelui

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea prezintă diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+.

 

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)

19:30 Fata cu cartea

* Prezintă Nadine Vlădescu

Realizator Nadine Vlădescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1