loader
Foto

Regal de comedie rusă: ecranizarea clasicelor „12 scaune”, marţi la TVR 1

TVR 1 v-a invitat marţi, 12 aprilie, la ora 23:30, să urmăriţi comedia „12 scaune”, un film rusesc din 1971, ecranizare a romanului lui Ilf şi Petrov.

 

În Rusia sovietică a anului 1927, nobilul decăzut Ippolit Matveevici Vorobianinov, ajuns funcţionar, află de la soacra lui, chiar înainte ca aceasta să moară, că bijuteriile familiei au fost ascunse de teama bolşevicilor într-unul dintre cele douăsprezece scaune ale sufrageriei. Însă setul de scaune a fost confiscat de guvern după Revoluţie şi vândut bucată cu bucată. Povestea îi stârneşte interesul lui Ostap Bender, de meserie escroc, care, sesizând şansa de îmbogăţire, îl convinge pe Vorobianinov să plece amândoi în căutarea scaunelor.

Protagonistul Ostap Bender se înarmează cu multă răbdare şi cu ... prieteni "devotaţi" care îl vor ajuta să caute ceea ce nu le este cunoscut nici lor înşişi. Căutarea comorii ascunse este însoţită de distrugerea multor obiecte de autentica artă - aluzie, desigur, la profanarea valorilor în societatea cu false idealuri.

Această comedie este una dintre reuşitele cinematografiei ruseşti din anii 70. Într-o epocă de aprigă cenzură comunistă, filmul vorbeşte prin fiecare replică despre absurditatea unei existenţe în care tot ce însemna personal, particular, era împiedicat să se manifeste. Filmul este parodia societăţii sovietice în care manifestările voinţei individuale erau bruiate.

Actorul principal Archil Gomiashvili de un teribil simţ al umorului şi cu o imbatabilă carismă este parte a duo-ului pornit în căutarea diamantelor. Unii critici au spus chiar că Archil Gomiashvili nu l-a interpretat pe Ostap Bender, ci este însuşi Ostap Bender.

Romanul „12 scaune” al lui Ilf şi Petrov a mai fost ecranizat în Rusia, nu o dată, inclusiv într-un serial de televiziune. Personajul Ostap Bender, escrocul boem, ironic şi descurcăreţ, mai apare şi în romanul „Viţelul de aur” al aceloraşi Ilf şi Petrov.

(w882) 12 scaune

„12 scaune”

URSS, 1971

Regia: Leonid Gaidai

Cu: Archil Gomiashvili, Serghei Filippov, Nina Grebeshkova.

Comedie, ecranizare a romanului omonim de Ilf şi Petrov.

Regizorul Leonid Gaidai a fost un realizator prodigios şi cu mult succes la public în Uniunea Sovietică. Multe dintre comediile sale au fost reale lovituri pe piaţa cinematografică, notorietatea datorându-se şi colaborării cu distribuţii strălucite – nume sonore ale comediei ruseşti din epocă: Evgeni Leonov, Leonid Kuravlyov, Archil Gomiashvili, Mikhail Pugovkin, Iuri Yakovlev.

În 1961, regizorul a fost nominalizat la Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes, pentru scurtmetraj de comedie, cu „ Pyos Barbos i neobychnyj kross”.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager

Ce presupune încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager? Care sunt costurile acestui demers legal? ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei au vorbit despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

 

#tvr1