loader
Foto

Relația cu românii de pretutindeni, la Interes general

Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste hotare, a fost invitatul lui Sorin Burtea, joi, la TVR 1, de la ora 17:00.

 

Sorin Burtea
Interes general

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Pe 31 mai 2015, de Ziua Românilor de Pretutindeni a avut loc o nouă ediţie a “Zilei Românilor din Portugalia”, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, reprezentanţele diplomatice ale României şi Republicii Moldova. Publicul din Grădinile Muzeului din Campo Grande a fost numeros, peste 5.000 de români de pe cele două maluri ale Prutului, care acum locuiesc pe pământ lusitan.

Românii reprezintă comunitatea cea mai numeroasă dintre cetăţenii Uniunii Europene, rezidenţi în Portugalia. Oficial, sunt aproape 40.000, urmaţi la mare distanţă de britanici, germani, spanioli. Neoficial însă, sunt în jur de 70.000 de români de pe ambele maluri ale Prutului. Conform statisticilor Băncii Naţionale Portugheze, remiterile de bani în România, prin transferuri, au fost de 15,7 milioane euro în 2013.

În Lisabona există şi o Şcoală Parohială Românească. Dacă în 2004, cursurile erau ţinute la biserică, în prezent, Şcoala Românească de la Lisabona este organizată pe niveluri de vârstă, iar activitatea didactică se bazează pe respectarea, în măsura posibilului, a programei de învăţământ din sistemul educaţional românesc.

Un alt subiect care îi privește pe românii de pretutindeni, este Programul de tabere “ARC”.  Acesta se va desfăşura în perioada 29 iunie – 3 august 2015, la Sulina şi la Eforie Nord şi va reuni elevi, tineri, studenţi şi profesori însoţitori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din alte zone unde există comunităţi româneşti. Scopul programului îl reprezintă aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, posibilitatea de a intra în contact cu realităţile țării noastre şi promovarea imaginii României şi a românilor.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa interesgeneral@tvr.ro şi pe pagina www.facebook.com/InteresGeneralTVR1.

Campania „Solicitaţi bonul fiscal!” a ajuns la final. Astăzi are loc ultima extragere. Vom acorda 1 premiu de 500 de lei.

Emisiunea “Interes general” se difuzează în direct, la TVR 1 şi poate fi urmărită online, pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1