loader
Foto

Galerie foto

„Satul colonizat” – o nouă filă în „Dosar România”

Un primar şi-a propus să-şi salveze satul de la îmbătrânire. Şi a reuşit. Povestea lui şi a localităţii Conceşti - sâmbătă, 27 mai, de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+ .

 

Dosar România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În ultimii cincizeci de ani, mulţi români şi-au părăsit satele în care s-au născut şi au trait pînă la adolescenţă sau majorat. De când au apărut fabricile, mulţi ţărani din România au ales viaţa de oraş, mai uşoară, cu lumină şi apă în casă. Depopularea satelor este un fenomen ireversibil astăzi, în România. Rata de îmbătrânire cea mai severă se întâlneşte în mediul rural. În ciuda tuturor greutăţilor, a nedumeririlor şi întrebărilor de tot felul, un singur primar din România şi-a propus să-şi salveze satul natal de la îmbătrînire şi şcoala din sat de la dispariţie.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Povestea acestei localităţi o aflăm sâmbătă, 27 mai, de la ora 21.00, din reportajul „Satul colonizat”, semnat de Cristina Ţilică, difuzat într-o nouă premieră Dosar România, emisiune prezentată de Irina Păcurariu la TVR 1 şi pe TVR+.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Puţini români ştiau până la începutul acestui an de existenţa satului Conceşti, din nordul Moldovei, ascuns de pădurile Dărăbaniului, ultimul oraş de la graniţa nord-estică a ţării. Astăzi însă, multe familii din România îşi doresc să devină cetăţeni ai Conceştiului.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Locuitorii îşi amintesc cum, rând pe rând, copiii lor au plecat din sat la oraş, bătrânii s-au dus şi obiceiurile s-au stins odată cu ei. Din acest motiv, unicul proiect de acest  gen din România, de a popula satul cu familii tinere, se bucură de sprijinul şi admiraţia comunităţii. Iar de la pericolul ca şcoala să fie închisă din lipsă de elevi, acum, satul s-a îmbogăţit cu aproape 80 de copii.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Ce soluţie a găsit primarul din Conceşti pentru repopularea localităţii aflăm într-o nouă ediţie a emisiunii Dosar România, în reportajul „Satul colonizat”, realizat de Cristina Ţilică în această sâmbătă, de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Cea mai experimentată echipă de publicistică a Televiziunii Române adaugă şi, în această primăvară, noi file în Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, posibil, viitorul acestei ţări. Emisiunea prezentată de Irina Păcurariu poate fi urmărită la TVR 1 şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

Realizator: Cristina Ţilică

Prezentator: Irina Păcurariu

Producător: Ioana Mureşan

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Invitat Nicoleta Rădăcină, jurnalistă, editorul proiectului "Unfinished Love Stories"

Teme de discuţie

-la inceputul acestei saptamani, pe 23 aprilie, chiar de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, Fundația EIDOS a lansat platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES ce pune în lumină povești reale de iubire, în toate formele ei. Platforma are ca sursă de inspiraţie Modern Love, cea mai citită rubrică din The New York Times, coordonată de jurnalistul Daniel Jones. S

Invitat Oana Alexandru Constantinescu-Consilier de Imagine si Eticheta Sociala

Absolventa a Facultatii de Psihologie din Bucuresti, Oana Alexandru Constantinescu este unul dintre puținii experți din România in Eticheta socială si de business. Jurnalist timp de 20 de ani, incepand cu varsta de 14 ani, iar apoi expert in PR si comunicare, Oana a inteles prin prisma meseriilor sale importanța bunelor maniere, in orice context social.
Invitat Alina Neacşa floristă, furnizor al Casei Regale a României
Teme de discutie

-flori si culori de Sarbatori

-cursuri de aranjamente florale ca terapie ocupationala şi surse viitoare de venit

-recent, Alina a fost reconfirmata de Casa Regala a Romaniei drept furnizor oficial

Invitat Irina Margareta Nistor, critic de film

Teme de discutie

-saptamana viitoare, pe 29 aprilie, se decerneaza Premiile Gopo-evenimentul este la a 18-a editie

-filmul despre care am vorbit si in Weekend Matinal-"Nasty"-a fost selectat pentru o proiecţie specială la Festivalul International de la Cannes, aflat la 77-a editie.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

9:50 În grădina Danei

* Episodul 2

Realizator Dana Constantinescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1