loader
Foto

Subiecte de interes general, la TVR 1

Colonel Gabriel Duduc, şeful Direcţiei Prevenire ISU, psiholog Antoaneta Bugner, preşedinte Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge şi dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii au fost invitaţii lui Sorin Burtea, joi, la TVR 1, la ora 17:00.

 

Sorin Burtea
Interes general

UPDATE: Ediția este disponibilă online, pe TVR+.

Campania "Nu tremur la cutremur"

Ce presupune pregătirea pentru cutremur şi cum trebuie să ne comportăm în astfel de contexte? Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă derulează o campanie de informare, în cadrul căreia răspunde la toate întrebările privind regulile şi recomandările importante în caz de cutremur.

Urmăriţi mai jos două clipuri cu câteva recomandări:

Numărul donatorilor de sânge la nivel naţional, este de aproape 2%, procent care nu poate acoperi toate accidentele, naşterile cu probleme, operaţiile grave. De aceea înaintea unei intervenţii, chirurgul trebuie să se asigure că are sângele necesar. Dacă un pacient are o grupă rară, situaţie se complică, chiar dacă ziua operaţiei se ştie din vreme.

Un spital de copii cere uneori 14 pungi cu sânge pe zi. Un Institut cum este Fundeni are nevoie de 600, în condiţiile în care Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti nu are mai mult de 180 donatori zilnic. Ce se întâmplă cu restul bolnavilor? Unele intervenţii pot fi amânate, altele nu şi devin drame. Aceste aspecte pot fi evitate, mai ales că procedura nu este complicată, iar donatorii primesc beneficii.

Donează sânge! Salvează vieţi!

O reformă reală în sănătate este absolut necesară. Degradat, sistemul sanitar din România are nevoie de terapie de urgenţă, tocmai din cauza bugetului insuficient, de prea multe ori gestionat ineficient, dar și din cauza inexistenţei dotărilor şi a medicaţiei, a corupţiei și exodului medicilor.

În nenumăratele sale declaraţii privind implementarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020, ministrul Nicolae Bănicioiu a vorbit despre proiectele pe care le are pentru revigorarea sistemului. Potrivit reprezentanţilor Ministerului de resort, se urmărește, printre altele, creșterea salariilor medicilor, cu scopul de a stopa migrația acestora către alte țări.

Ministerul Sănătăţii va aloca resurse pentru dezvoltarea unui Sistem naţional integrat de management al marilor urgenţe, pre şi intra-spitalicesc. Utilizarea obligatorie a cardului de sănătate din 2015, un împrumut acordat ţării noastre de Banca Mondială pentru reforma acestui sector, dar şi posibilitatea ca orice pacient să poată reclama neregulile din spitalele publice, sunt doar câteva dintre obiectivele aflate pe lista de priorităţi ale autorităţilor în domeniu.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa interesgeneral@tvr.ro şi pe pagina  www.facebook.com/InteresGeneralTVR1.

Campania „Solicitaţi bonul fiscal!” continuă cu informaţii şi extragere în direct, de 8 premii, fiecare de 500 de lei.

Emisiunea “Interes general” se difuzează în direct, la TVR 1 şi poate fi urmărită online, pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1