loader
Foto

TVR 1 difuzează drama istorică „Henri IV”

Miercuri şi joi, de la ora 23:50, urmăriţi la TVR 1 şi TVR HD povestea primului monarh francez al Casei de Bourbon, cel care avea să fie cunoscut drept „Henric cel mare”.

 

Catolicii şi protestanţii se luptă pentru pământ şi putere, invocând religia ca pretext. În fruntea protestanţilor se află Henric de Navarra, care-şi conduce oştile împotriva reginei catolice Caterina de Medici. În semn de reconciliere, aceasta îi oferă lui Henric mâna fiicei sale Margot, însă nunta se încheie cu masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu. Henric supravieţuieşte şi, după patru ani în temniţă, va lupta cu orice mijloace pentru a pune mâna pe putere.

Filmul a fost lansat în 2009, iar regia aparţine regizorului german Jo Baier. Actor francez Julien Boisselier îl joacă pe Henric al IV-lea, Armelle Deutsch (cunoscută pentru rolul din „The Closet”) o joacă pe Margot, iar Sandra Hüller, care a interpretat-o pe Michaela Klingler în Requiem-ul lui Hans-Christian Schmid, o joacă pe Catherine.

Filmul – difuzat în două părţi – poate fi urmărit în simulcast şi pe TVR HD.

18:00 Miturile comunismului

*Moderator Irina Luca

Evadarea in lumea filmelor

Vorbim despre fenomenul casetelor video din anii 80, cand in Romania bantuita de foame, frig si frica, oamenii reuseau sa evadeze in lumi paralele: noaptea, in casele celor care aveau televizor color si aparat video. Securitatea ar fi putut sa interzica; nu a facut-o.

Invitatii Irinei Luca, la acesta editie sunt Irina Margareta Nistor-vocea a peste 3000 de filme, in cativa ani, Liviu Tofan jurnalist in redactia romaneasca a Radio Europa Libera, timp de 20 de ani i Stejarel Olaru, istoric, absolvent de teologie ortodoxa, cu studii postuniversitare in domeniul stiintelor politice si doctorat in stiinte militare si informatii.

Liviu Tofan si Stejarel Olaru au publicat de curand, la editura Omnium, o carte care se numeste “A fost ca-n filme, cea mai mare afacere a Securitatii”,

Producător Mimi Necula

19:00 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Interviul săptămânii, cu Marian Voicu

Sabotarea transporturilor militare spre Ucraina, infiltrarea spionilor ruși printre refugiați, penetrarea instituțiilor din domeniul apărării și securității, atacuri cibernetice, subminarea prin dezinformare și propagandă a încrederii românilor în Armată și aliați sunt câteva din obiectivele acțiunilor unor „servicii de informații ostile” enumerate de raportul CSAT pe 2023.

Invitat: Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională

Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea:

Ciprian Mega, regizor și preot ortodox și actorul Dorel Vișan au participat la deschiderea festivalului de film de la Moscova alături de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe chiar în ziua în care aceasta acuză România că „încearcă să anuleze cultura rusă".

Revista presei fake, cu Horia Grușcă:

În ultimele luni în Europa au apărut tot mai multe afişe ameninţând cu atacuri teroriste la adresa unor competiţii sportive populare, atribuite aşa-numitului Stat Islamic. Cine se află, de fapt, în spatele acestora? Dincolo de Ocean, apropierea alegerilor inflamează imaginaţia extremiştilor de dreapta americani, care răspândesc teorii fanteziste precum invadarea Statelor Unite de canibalii din Haiti şi intenţia declarată a soţiei fostului preşedinte Barack Obama de a candida la funcţia de preşedinte ca bărbat.

Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram

Alaska a fost descoperită de un danez înrolat în armata rusă, a fost cea mai săracă gubernie a Imperiului Țarist și a fost cumpărată de americani. S-a dovedit a fi o mină de aur, la propriu. A fost singura bucată de pământ care a trecut de la ruși la americani, iar Moscova pare să nu se fi împăcat cu asta.

Jurnalisti: Tatiana Ţarfulea, Gabriela Avram, Horia Gruşcă

Producător Marian Voicu

 
Hunedoara, un judeţ „Cât se poate de... UNESCO”! Duminică, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1

De la străvechea Ulpia Traiana Sarmizegetusa la recent restaurata Cetate a Devei, cu cântec şi bucate delicioase – am însoţit echipa lui Cristi ...

Ştii ce înseamnă „De departe trandafir, de aproape borș cu… știr”? Expresii şi proverbe care fac referiri la flori, în ediţia specială „Care pe care” de Florii, la TVR 1

Chiar e „floare la ureche” să vorbim corect limba română? Dar cu „corola de minuni a lumii” cum e? „A pune cuiva ghiocei la… ureche”, „a privi la ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor | VIDEO

Ediţiile speciale au putut fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur ...

 

#tvr1