loader
Foto

Galerie foto

TVR 1: povestea românilor din laboratoarele americane, episodul 4

Al 4-lea episod al seriei dedicate cercetătorilor români din SUA prezintă un lector la Harvard Medical School, un şef de laborator la Physical Sciences Inc., Lawrence, Massachusetts, un profesor asistent la Wilkes University Pennsylvania. Toţi români.

 

Miercuri, 13 august, de la ora 21.00, la TVR 1, Marian Voicu v-a făcut cunoştinţă, în ultimul episod al seriei dedicate cercetătorilor români în America de la TVR 1,  cu:

Dr. Daniel Irimia (47 ani), care este lector la Harvard Medical School şi şef de laborator la Massachusetts General Hospital, două din cele mai importante instituţii medicale americane. Inovaţiile pe care ni le prezintă au potenţialul de a revoluţiona medicina: depistarea timpurie a cancerului este marea provocare în medicină. A avut o carieră extraordinară, care spune multe despre şansele pe care le oferă America şi pe care România le refuză: de la medic de familie la Iaşi la şef de laborator la MGH şi titularul unui curs care nu mai există nicăieri în lume. Specializarea lui acoperă biotehnologia, biologia moleculară, cercetare în domeniul cancerului. Daniel Irimia a inventat o tehnologie bazată pe microcipuri cu care poate fi diagnosticat cancerul în stadii timpurii. Are un doctorat în bioinginerie la Universitatea din Illinois, a publicat în Nature, Science, etc.

Dr. Nicuşor Iftimia (56 de ani) a avut curajul să înceapă o nouă carieră în SUA când era deja la a doua tinereţe: a folosit expertiza pe care o avea în fizica laserelor pentru a lucra în cercetare în domeniul opticii medicale. Este sef de laborator - Physical Sciences Inc., Lawrence, Massachusetts, având specializare în: spectroscopie, optică medicală, imagistică laser, microscopie endoscopică.

Deţine o bursă postdoctorală la Harvard Medical School, fiind cercetător la Wellman Center for Photomedicine. Are, de asemenea, mai multe brevete în diagnosticul cancerului epitelial şi de pancreas. Este autorul a peste 40 de lucrări publicate în reviste de prestigiu, precum şi al unor cărţi de specialitate.

În partea a doua îl cunoaştem pe Mihai Duduţă (Massachusetts Institute of Technology) care, la doar 27 de ani, are brevete în dezvoltarea unei tehnologii pentru fabricarea de baterii performante. Şi tot în partea a doua, o veţi întâlni şi pe Andreea Măierean (32 ani), care este specializată în politici publice americane şi relaţii internaţionale şi este profesor asistent la Wilkes University Pennsylvania. Sabina Ştefania Alistar (28 ani) este specializată în crearea de modele matematice pentru controlul bolilor infecţioase şi este cercetător la McKinsey & Company, San Francisco. Dan Iancu (33 ani) este specializat în cercetări operaţionale cu aplicabilitate în managementul financiar şi operaţional. Este profesor asistent la Stanford Graduate School of Business. Sabina Ştefania Alistar şi Dan Iancu încheie seria românilor, cercetatori de succes în America.

Din 23 iulie, timp de patru săptămâni, Marian Voicu ne-a spus povestea cercetătorilor români din SUA ,  în cadrul emisiunii Lumea şi noi de la TVR 1 şi TVR+. Celelalte trei episoade au fost difuzate miercuri, 23 şi 30 iulie şi 6 august.

Realizatorul TVR Marian Voicu ne-a propus să îi cunoaştem, într-o incursiune printre cele mai renumite laboratoare ale lumii, aflate pe ambele coaste ale Statelor Unite, pe acei români care fac parte din lumea academică americană. Poveştile de succes ale cercetătorilor români care scriu istorie în domeniile lor de activitate apar în presa românească doar atunci când acestora le sunt recunoscute meritele în ţara adoptivă. Interviurile nu apar pe prima pagină, deşi rezultatele muncii lor pot schimba viaţa a milioane de oameni.

Intenţia realizatorului a fost să arate „care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcă să o depăşească, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Am aflat în ce constă competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum văd România şi cum îşi planifică viitorul. Şi, nu în ultimul rând, am încercat să creionăm o hartă a competenţelor româneşti din Statele Unite, o resursă pe care, să sperăm, România va şti să o folosească".

Filmările realizate în vara anului 2013 au prezentat, pe parcursul a 4 episoade, 25 de cercetători români din cele mai prestigioase instituţii americane: Stanford, Harvard, Rockefeller University, UCLA, Mount Sinai School of Medicine, Brookhaven National Laboratory, Institutul Oceanografic Woods Hole, MIT, Massachusetts General Hospital, Stanford Research Institute International, etc. Filmele au fost difuzate în premieră de TVR Internaţional.

 

9:45 Teleshopping

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1