loader
Foto

Galerie foto

"Unirea Bucovinei cu România", în episodul 5 din seria Unirile Românilor

Detalii despre odiseea Unirii Bucovinei cu România am aflat duminică , 20 ianuarie, ora 19.00, la TVR 1, într-un nou episod al seriei documentare Unirile Românilor, produsă de TVR Internaţional.

 

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

Octombrie 1918. Sextil Pușcariu și Iancu Flondor convoacă o mare adunare reprezentativă a românilor din Bucovina. Cu toată opoziţia ucraineană, aceasta decide, cu unanimitate de voturi, unirea Bucovinei cu celelalte provincii românești. Naționaliștii ucraineni provoacă haos și anarhie. Consiliul Național al Românilor Bucovineni cere intrarea Armatei Române în Bucovina. De la Iaşi, este trimisă Divizia a 8-a, sub comanda generalului Zadic. La 11 noiembrie 1918, trupele române intră în Cernăuți și restabilesc ordinea...Mai erau câteva zile până la Unire.

Unirile Românilor este un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, difuzat în premieră de TVR Internaţional.

(w882)

În Primul Război Mondial, Bucovina se afla la intersecţia zonelor de interese austriece, ucrainene şi ruseşti. Printr-un tratat secret, Puterile Centrale au făcut importante concesii Ucrainei, în schimbul furnizării unor cantităţi uriaşe de grâu şi de alimente. Din acest motiv, s-a spus că „Bucovina a fost vândută de Austria pe mâncare”, după ce fusese cumpărată de la otomani cu mita dată de ambasadorul austriac Thugut, la 1775. În 16 octombrie 1917, împăratul habsburg proclama federalizarea Imperiului, însă fără să recunoască drepturile românilor. Mult aşteptatul Congres General al Bucovinei s-a desfăşurat la 28 noiembrie 1918, la Cernăuţi, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan. Majoritatea a decis: „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Nistru şi Colacin, cu Regatul României”. La Iaşi, unde se aflau încă Guvernul şi Curtea Regală, o delegaţie a bucovinenilor a remis regelui Ferdinand I actul Unirii Bucovinei cu România.

(w882)

Despre ținutul românesc botezat Bucovina încă din 1392, ţinut agresat sute de ani de imperiile hrăpăreţe din jur, discută istoricii acad. Ioan Aurel Pop - președintele Academiei Române, Mihai Iacobescu, Florin Pintescu, Florea Ioncioaia, Dorin Dobrincu, Petre Otu, Ioan Scurtu, Kazimierz Jurczak - istoric și filolog în cadrul Universității Jagiellonă din Cracovia, precum şi Jean Bârsan Dobrea - reprezentant al emigrației românești din Statele Unite ale Americii şi călugărul Dosoftei de la Mănăstirea Putna.

Echipa TVR Internațional a străbătut harta istoriei din Cernăuți, astăzi în Ucraina, până la Viena, Paris și Cracovia, de la București și Iași, până peste Atlantic, în Cleveland – Statele Unite ale Americii.

Odiseea Unirii Bucovinei cu România - în episodul al 5-lea din seria documentară Unirile Românilor, difuzată în premieră la TVR Internațional.

Coordonator proiect Cristina Leorenţ

Producător şi realizator Radu Găină

Scenariul/comentariul: Radu Găină, Gabriel Rusu

Jurnalişti: Diana Gheorghiu, Ştefania Ţene

Director de imagine Mihai Adrian Buzura

Editor imagine Marius Șerban

Voice Over: Constantin Lupescu, Damian Oancea

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1