loader
Foto

Viitorul începe în laborator. Aflăm cum, la „Dincolo de viitor”

Fizicianul Andrei Dorobanţu ne-a invitat într-o nouă călătorie fascinantă în capitala mondială a fizicii nucleare, sâmbătă, 5 noiembrie, la ora 11.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

 

Dincolo de viitor

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru cea de-a treia ediţie a emisiunii care oferă informaţii despre activitatea cercetătorilor de la Măgurele, difuzată pe 5 noiembrie, fizicianul Andrei Dorobanţu ne propune o nouă temă: „România la CERN: Începutul viitorului”. Emisiunea Dincolo de viitor ne invită să asistăm la momente ce scriu istorie în fizica nucleară în fiecare sâmbătă, la ora 11.00, la TVR 1 şi TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

România a devenit cel de-al douăzeci şi doilea stat membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), cel mai important laborator de cercetare în domeniul fizicii particulelor din lume. Relaţia bilaterală dintre România şi CERN a început în 1991, când a fost semnat un acord de cooperare între Guvernul ţării noastre şi organizaţia europeană. Prezenţa cercetătorilor români implicaţi în proiectele CERN a crescut constant, ajungând în prezent la aproximativ 100. În acest moment, CERN este cel mai important laborator de cercetare în domeniul fizicii particulelor din lume.

Despre munca fizicienilor români în cadrul CERN discută Andrei Dorobanţu, gazda Dincolo de viitor, cu dr. Călin Alexa, fizician IFIN-HH, unul dintre coordonatorii programului.

Este oare posibil să creezi materie din energie? Circa 90 de cercetători, veniţi din toată lumea, vor folosi 10% din puterea Soarelui, dezvoltată de cel mai puternic laser din lume, pentru a cerceta acest lucru. Instalarea echipamentelor a început, iar în scurt timp Măgurele va deveni capitala mondială a fizicii nucleare. Prezentat de fizicianul Andrei Dorobanţu, de la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) din Măgurele, proiectul Dincolo de viitor este realizat de TVR 1 în parteneriat cu IFIN-HH şi UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi Asociaţia DECS.

 

Regia artistică Dorina Chiţescu

Redactori: Cristina Anton, Cătălin Heson

Producător: Camelia Boştină

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 3

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1