loader
Foto

Galerie foto

„Yitzhak Rabin a fost un şoim în domeniul militar şi un porumbel în politică”

Realizatorul Ion Stavre ne-a propus pentru sâmbătă după-amiază un interviu cu profesorul Itamar Rabinovich, preşedintele Institutului Israel din Washington şi Tel Aviv.

 

Interviul este disponibil online pe TVR+.

A fost ambasador în Statele Unite ale Americii în timpul primului mandat al preşedintelui Bill Clinton şi, în acelaşi timp, negociator şef în Siria, eforturile sale concentrându-se pe subiectul păcii dintre Israel şi lumea arabă. Profesorul universitar Itamar Rabinovich a acordat un interviu Televiziunii Române, interviu pe care telespectatorii TVR 1 îl pot urmări sâmbătă, 6 mai, de la ora 17.30.

(w882)

Fost rector al universităţii din Tel Aviv, dar şi autor de cărţi de geopolitică, Itamar Rabinovich a participat de curând la SNSPA, la un seminar internaţional cu tema „Povara Istoriei şi Geopolitica: Guvernanţa Contemporană în Israel”. Cu această ocazie, realizatorul TVR Ion Stavre l-a provocat la o discuţie despre geopolitică, despre despre cariera sa diplomatică, dar şi despre experienţa sa de profesor universitar şi de autor de cărţi.

Ultima dintre cărţile sale, apărută în 2017, se referă la asasinarea fostului Prim Ministru “Yitzhak Rabin: soldat, lider, om de stat”. Cartea este „o privire asupra vieţii şi influenţei întâiului Prim-Ministru născut pe pământ israelian, asupra curajoaselor sale iniţiative pentru pace şi tragicei sale asasinări”.

(w882)

„A fost prima şi sper că şi ultima dată când un Prim-Ministru israelian a fost asasinat, de către un evreu israelian. Subliniez cuvântul “evreu”, pentru că parte din explicaţia faptului că asasinarea a reuşit este percepţia serviciilor de pază şi protecţie ale Prim-Ministrului că ameninţarea la adresa lui Rabin era reprezentată de arabi, de extremişti palestinieni, nu de evrei”, îşi începe Itama Rabinovich explicaţia, pe care, integral o putem urmări la TVR 1 în interviul acordat lui Ion Stavre.

„Rabin a fost un şoim în domeniul militar şi un porumbel în politică; în domeniul militar, era convins că dacă armata israeliană era provocată, trebuia să învingă, dar crezul său era că, în cele din urmă, cea mai bună formă de securitate vine ca rezultat al păcii”, precizează Itamar Rabinovich.

Cum se vede de la Tel Aviv conflictul din Siria, care sunt cauzele unui conflict fără sfârşit între  Israel şi arabi sunt alte teme de discuţie pe care profesorul Itamar Rabinovich le dezvoltă în interviul acordat realizatorului TVR Ion Stavre. Îl urmărim la TVR 1 pe 6 mai, de la 17.30.

(w882)

3:30 Români universali (R)

Realizator si prezentator Cristian Tabără

Jurnalisti: Cristina Madgearu, Ilinca Ciobanu, Iulia Stoian, Cristina Tilica,

Codruta Angelescu. Producator Marin Gabudean

(Reluare)

3:55 Viaţa satului (R)

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1