O rețetă de Smaranda Vornicu - „De la A... la Infinit”.
Uitându-mă la o emisiune despre Home Counties (va să zică despre zonele imediat învecinate Londrei), am descoperit rețeta asta de plăcintă. Abia am avut răbdare până a doua zi, să îmi procur ingredientele - parcă eram un copil mic în seara dinainte de Crăciun.
Și - așa cum mă așteptam - a fost o adevărată revelație. Ușor de făcut, spectaculoasă ca aspect, plăcut surprinzătoare la gust: merele zemoase și nu prea dulci balansează tocătura aromată de cârnați. Alături e suficientă o salată ori o garnitură de legume (fasole păstăi, roșii la cuptor, așa ceva) și masa e gata!
Ingrediente
2 foi de aluat de tartă (după rețeta de aici, renunțând la zahăr);
6 cârnați proaspeți (eu am luat cârnați țărănești, pentru că au ierburi în compoziție. Cu cât mai aromată umplutura, cu atât mai bine - dacă aș fi găsit cârnați simpli, aș mai fi adăugat ceva aromate, însă nu a fost nevoie);
3 mere Golden, curățate și tăiate în felii;
piper negru, măghiran;
1 ou bătut cu puțină apă
Preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Așază prima foaie de tartă în formă. Înțeap-o cu furculița. Taie pielița cârnaților și pune compoziția într-un castron, omogenizeaz-o cu dosul unei furculițe. Întinde-o apoi pe fundul tartei, într-un strat uniform. Așază frumos deasupra feliile de măr. Presară cu piper negru și măghiran. Unge marginile libere de aluat cu puțin ou. Pune deasupra cea de-a doua foaie. Taie marginile în exces, presează pe contur, să se lipească frumos de foaia de la bază. Înțeapă cu furculița sau fă niște mici tăieturi, că să aibă pe unde ieși aburul atunci când plăcintă se coace.
Dacă ți-a mai rămas aluat, confecționează niște frunzulițe sau alt element de decor. Unge tarta cu ou. Dă la cuptor pentru 10 - 15 minute la 220 grade, apoi coboară temperatura la 180 grade și lasă încă 40 - 50 minute. Dacă ți se pare că se rumenește prea repede și prea tare la suprafață, acoperă plăcinta cu niște folie de aluminiu.
Scoate din cuptor și servește-o fierbinte, cu garnitură de salată sau legume. N-ar strica o bere englezească bună, la draft.