O rețetă perfectă pentru serile de sărbătoare care se apropie.
Ingrediente pentru o porție de tartar: 150g file de somon crud, foarte proaspăt; câteva felioare de ghimbir crud, curățat de coajă, tocat mărunt; ½ salota (sau, în lipsă, ceapă roșie) mică, tocată mărunt; 1 linguriță cu vârf de capere; puțin pătrunjel proaspăt, tocat; suc de lămâie; câteva picături de sos tabasco; sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Înainte de toate, pune bucata de somon cam 25 minute la congelator - va fi mult mai ușor de tocat și feliat. Scoate somonul din congelator și curăță-l de piele, cu multă grijă, cu cel mai bun cuțit pe care îl ai.
Toacă bucata de file cât de mărunt posibil, din cuțit. Adaugă ghimbirul, salota, caperele și pătrunjelul și amestecă foarte bine. Potrivește, după gust, cu suc de lămâie (sau limetă, dacă ai), câteva picături de tabasco, sare și piper negru. Sucul de lămâie e cel mai important - el are rolul de a „coace” carnea de somon instant, datorită acidului citric. Amestecă din nou, cu sârguință.
Pentru prezentare, tartarul poate fi pus în boluri mici sau pe o farfurie, într-un inel cilindric din metal (special pentru astfel de operațiuni). După ce ai împins bine tartarul în inel, dă-l la frigider pentru vreo 10 minute - asta te va ajuta să îndepărtezi inelul metalic cu ușurință.
Ridică cu grijă inelul, scuturând ușor, pentru a desprinde compoziția de pereții acestuia. Vei căpăta un „turn” frumos și decorativ. Presară câteva fire de arpagic verde tocat, garniseste (dacă vrei) cu felii de lămâie / limetă și/sau cu frunze de salată. Gata! Ai un hors d’oeuvre foarte prezentabil, perfect pentru mesele de sărbătoare!