Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
Politică şi delicateţuri... vegetariene, pentru Alexandru Tomescu
Joi, 14 Mai 2015
Violonistul a fost invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia de duminică, 17 mai, a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Mircea Dinescu i-a dedicat ediţia din 17 mai a emisiunii sale de la TVR 1 lui Alexandru Tomescu, tânărul muzician care face minuni cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, ce i-a fost încredinţată în 2007.

Ştiind că tânărul său invitat este vegetarian, Dinescu îi pregăteşte pentru început o cremă de dovlecei cu ciuperci, din compoziţia căreia nu lipsesc laptele şi... vinul. Uşor surprins de cantitatea de vin pe care poetul o pune la prepararea cremei de legume, Tomescu întreabă în glumă: „Supa asta - o bem sau o mâncăm?”, iar apoi mărturiseşte: „Îmi place să pun vin în anumite preparate, dar îl folosesc aşa, mai cu parcimonie, însă aici am văzut că e la ordinea zilei - o jumătate de carafă fără apă... Îmi place acest principiu”. Explicaţia lui Dinescu este simplă: oricât vin ai pune la prepararea mâncării, în momentul în care este pusă pe foc, alcoolul dispare, rămânând numai aroma.

După ce supa cremă este gata, poetul îi pregăteşte invitatului său sandvişuri „unice în lume”, cu ciuperci, vinete şi dovlecei, toate aşezate pe un pat de cremă de avocado şi stropite cu un sos special, inventat chiar de Dinescu şi asupra compoziţiei căruia păstrează misterul, deoarece doreşte să îl breveteze. Nu se stăpâneşte, însă, să-şi laude preparatul în faţa musafirului său: „Chiar dacă Mircea nu a deconspirat ingredientul secret din pasta lui roşie celebră, mie mi l-a spus, mi l-a şoptit, însă rămâne între el şi mine”, povesteşte ulterior amuzat Alexandru Tomescu.

În cramă, îi aşteaptă lăutarii din Băbiciu, recomandaţi poetului chiar de Grigore Leşe, pentru talent şi autenticitate, iar discuţia dintre gazdă şi oaspete este captivantă şi plină de farmec. Tomescu îi povesteşte poetului despre activitatea sa, proiectele, turneele şi planurile sale de viitor, Dinescu concluzionând: „Am rămas cu ideea că trebuie să invit mai des tineri. Nu sunt numai bătrâni înţelepţi, există şi tineri înţelepţi”.

 

Alexandru Tomescu s-a născut pe 15 septembrie 1976 la Bucureşti. De la debutul său din 1985, a susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri în 26 de ţări. Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta la vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte. În prezent, Alexandru Tomescu se află în plin turneu. Este vorba despre Turneul Internaţional Stradivarius Enescu Experience – 2015, care are drept cauză socială strângerea de fonduri şi materiale pentru restaurarea casei Enescu din Mihăileni şi transformarea ei într-un centru cultural şi muzical internaţional.

***

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.