Politică şi delicateţuri... vegetariene, pentru Alexandru Tomescu
joi, 14 mai 2015
Violonistul a fost invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia de duminică, 17 mai, a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu
Dinescu si Tomescu

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Mircea Dinescu i-a dedicat ediţia din 17 mai a emisiunii sale de la TVR 1 lui Alexandru Tomescu, tânărul muzician care face minuni cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, ce i-a fost încredinţată în 2007.

Ştiind că tânărul său invitat este vegetarian, Dinescu îi pregăteşte pentru început o cremă de dovlecei cu ciuperci, din compoziţia căreia nu lipsesc laptele şi... vinul. Uşor surprins de cantitatea de vin pe care poetul o pune la prepararea cremei de legume, Tomescu întreabă în glumă: „Supa asta - o bem sau o mâncăm?”, iar apoi mărturiseşte: „Îmi place să pun vin în anumite preparate, dar îl folosesc aşa, mai cu parcimonie, însă aici am văzut că e la ordinea zilei - o jumătate de carafă fără apă... Îmi place acest principiu”. Explicaţia lui Dinescu este simplă: oricât vin ai pune la prepararea mâncării, în momentul în care este pusă pe foc, alcoolul dispare, rămânând numai aroma.

După ce supa cremă este gata, poetul îi pregăteşte invitatului său sandvişuri „unice în lume”, cu ciuperci, vinete şi dovlecei, toate aşezate pe un pat de cremă de avocado şi stropite cu un sos special, inventat chiar de Dinescu şi asupra compoziţiei căruia păstrează misterul, deoarece doreşte să îl breveteze. Nu se stăpâneşte, însă, să-şi laude preparatul în faţa musafirului său: „Chiar dacă Mircea nu a deconspirat ingredientul secret din pasta lui roşie celebră, mie mi l-a spus, mi l-a şoptit, însă rămâne între el şi mine”, povesteşte ulterior amuzat Alexandru Tomescu.

În cramă, îi aşteaptă lăutarii din Băbiciu, recomandaţi poetului chiar de Grigore Leşe, pentru talent şi autenticitate, iar discuţia dintre gazdă şi oaspete este captivantă şi plină de farmec. Tomescu îi povesteşte poetului despre activitatea sa, proiectele, turneele şi planurile sale de viitor, Dinescu concluzionând: „Am rămas cu ideea că trebuie să invit mai des tineri. Nu sunt numai bătrâni înţelepţi, există şi tineri înţelepţi”.

 

Alexandru Tomescu s-a născut pe 15 septembrie 1976 la Bucureşti. De la debutul său din 1985, a susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri în 26 de ţări. Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta la vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte. În prezent, Alexandru Tomescu se află în plin turneu. Este vorba despre Turneul Internaţional Stradivarius Enescu Experience – 2015, care are drept cauză socială strângerea de fonduri şi materiale pentru restaurarea casei Enescu din Mihăileni şi transformarea ei într-un centru cultural şi muzical internaţional.

***

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

 • 17:15
  Prinţul Jumong
  Serial * (JUMONG, PRINCE OF THE LEGEND-Coreea de Sud, 2006) Cu: Song Il-Kook, Han Hye-jin, Kim Seung-su Episodul 63 *Dramă istorică. Redactor Mirela Străinu
 • 18:30
  Handbal feminin
  * Liga Florilor. Etapa 3 Rapid Bucureşti-Gloria Bistriţa Comentatori: Dragos Bocanaciu/ Dragos Cojocaru Producător Daniela Enăchescu Transmisiune directă
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Bufniţa Cenuşie
  Film * Bufniţa Cenuşie (GREY OWL-Marea Britanie, Canada, 1999) Regia Richard Attenborough Cu: Pierce Brosnan, Annie Galipeau, Graham Greene * Dramă. Film bazat pe biografia naturalistului de origine engleză Archibald Belaney, personalitate controversată a anilor 1930, care a adoptat o identitate indiană, luptând pentru conservarea mediului sub numele de. Fascinat de cultura amerindiană, tânărul Archie îşi părăseşte Anglia natală la începutul secolului XX şi duce o viaţă de vânător în pustietatea canadiană. Întâlnirea şi povestea de dragoste cu băştinaşa Anahareo îi vor schimba radical atitudinea faţă de natură şi animalele sălbatice, transformându-l din vânător, în protector al acestora. Redactor Adriana Vulpe
 • 23:10
  Omul care dăruieşte oglinzi
  Oana, Adina și Alex sunt trei dintre răniții de la Colectiv a căror viață s-a schimbat dramatic după tragedie. Din cauza arsurilor, privitul zilnic în oglindă devenise o tortură. După ani de suferință, ei au reușit să treacă peste asta cu răbdare, ambiție dar și cu sprijinul celor din jur. Omul care dăruiește oglinzi, un documentar-lecție despre cum înveți să trăiești din nou. Realizator Alina Amza
 • 23:59
  Suflet Colectiv
  Clip
 • 00:03
  Telejurnal
  *Sport*Meteo Prezintă: Mihai Rădulescu/Eugen Rusu Producător Alina Pagu, Loredana Negrilă
 • 00:50
  Politică şi delicateţuri
  cu Mircea Dinescu Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producător Dan Manoliu
 • 01:40
  Suflet Colectiv
  Clip
 • 01:55
  Fan/Fun urban
 • 02:20
  Bufniţa Cenuşie
  (GREY OWL-Marea Britanie, Canada, 1999) Regia Richard Attenborough Cu: Pierce Brosnan, Annie Galipeau, Graham Greene Dramă. Redactor Adriana Vulpe
 • 04:15
  Telejurnal
  Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 05:05
  Garantat 100%
  Moderator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 05:55
  Imnul României